Galerija slik – 60 let od prve smučarske tekme v Lomu

Objavil Matjaž Meglič

24. 4. 2014

Na spodnjih povezavah je nekaj slik iz proslave in veleslaloma ob 60. obletnici prve smučarske tekme v Lomu.

Veleslalom: Galerija slik (klik)

Proslava: Galerija slik (klik)

Prispevek v Gorenjskem Glasu 

(vir: www.gorenjskiglas.si)

Ob šestdeseti obletnici prve organizirane smučarske tekme v Lomu pod Storžičem so se pomerili tudi smučarji, ki so bili na startu na prvi tekmi leta 1954.

Lom pod Storžičem – Petdeset tekmovalcev je bilo v nedeljo na startu jubilejnega veleslaloma za Klemenšekom v Slaparski vasi. Na približno 850 metrih nadmorske višine je bilo še dovolj naravnega snega, da so lahko pripravili progo. »Proga je bila dolga približno 350 me­trov, postavili smo jo tako, da so lahko tekmovali tudi najmlajši,« je povzel Matjaž Meglič, predsednik Športnega društva (ŠD) Lom pod Storžičem, ki je skupaj s krajevno skupnostjo in KUD Lom pod Storžičem organiziralo tekmo, zvečer pa še prireditev v Domu krajanov v Lomu, kjer so podelili pri­znanja za aktivnosti pri začetkih organiziranega smučanja v Lomu. Priznanja so prejeli Janez Meglič Dovar, Vinko Meglič Klemenšekov, Ludvik Soklič Gazvou, Stanko Švegelj Rekarjev, Janez Tišler Smrekarjev, Janko Meglič Nackov, Jože Meglič Tičou, Miha Meglič Tičou, Anton Soklič Orešnekov, Jože Meglič Hvačmanov, Anton Soklič Mežnarjev in Janez Slapar Temšakov.

»Na prvem tekmovanju v Grahovšah 31. januarja 1954 smo smer vožnje označili s smrekovimi vejicami, za drugo tekmovanje za Potokom 7. februarja 1954 smo za označitev proge že uporabili leskove palice. Prva tekmovanja so bila organizirana v veleslalomu, slalomu, smuku in v skokih,« se spominja Ludvik Soklič, ki je bil skupaj s pokojnim Jožetom Megličem, po domače Bavantovim Jožetom, pobudnik tekmovanj. »Takrat časa še nismo merili na stotinke, ampak kar z budilko,« je dodal Soklič. Smučarska sekcija je kar nekaj let delovala pod okriljem lomskega Kulturnega društva, leta 1976 so ustanovili ŠD Lom.

Naravne danosti so tod znali izkoristiti že v preteklosti, dobro obiskan je bil javorniški veleslalom na planini Javornik, na katerem sta tekmovala tudi Bojan Križaj in Grega Benedik. V nedeljo pa je bil s številko ena na startu Janez Kavar iz Bistrice pri Tržiču. Tako kot predtekmovalec Jurij Košir iz Kovorja je tudi on odpeljal progo na starodobnih smučeh. Na startu je bila tudi družina Kavčič iz Bistrice pri Tržiču; mamica Noelle in očka Borut, ki sta v ženski in moški konkurenci dosegla najboljši čas veleslaloma, s hčerkama Hanno in Ullo, ki sta se med najmlajšimi kategorijami prav tako dobro odrezali. Zanimiv je tudi podatek, da sta bila brata Miha in Joža Meglič stara deset in trinajst let, ko sta prvič tekmovala leta 1954: »Vse smo naredili peš, za zdravje,« se spominjata časov, ko še ni bilo ratrakov in vlečnic. »Doma pr’ Tič imam štirideset let staro vlečnico, ki sem jo sam konstruiral in še dela. Odkar Zelenica stoji, je to edina vlečnica v Tržiču,« doda Joža Meglič.

Ob jubileju bo izšla knjiga, ki jo ureja Ludvik Soklič in ki ve povedati tudi to, da pa so se začetki smučanja v Lomu pojavili že nekaj let pred drugo svetovno vojno in da sta bila Lom in Planica edina resna konkurenta, ko se je odločalo, kje bodo postavili skakalnico. Dobila jo je Planica, ker pa v Lomu šport še kako živi, je poudaril predsednik KS Lom Matej Slapar, na lokaciji malce nižje od nedeljske tekme načrtujejo družinsko smučišče. »Na smučarsko tradicijo v Lomu smo zelo ponosni, še vedno imamo mlade dobre smučarje, ki tekmujejo doma in v tujini,« je še dejal Matej Slapar.

Mogoče vas zanima tudi…